טור שינסה לסכם נקודות מעניינות ולהאיר נקודות שאולי פחות שמתם לב אליהן. העמדות הן שיטת מספור.

PG: ההגנה של דנבר והתפקיד החדש של יוקיץ'.

תחילת העונה מלווה תמיד בחריגות סטטיסטיות בשל מדגם קטן. שחקנים שקולעים באחוזים ממש טובים, קבוצות שעוד לא מחוברות ועוד. בשבוע הראשון של העונה, אחת החריגות הללו היא דנבר. ובעיקר, ההגנה של דנבר שנמצאת במקום הראשון. אולי עד שתקראו את הטור הם "יתאוששו", אבל נכון ליום שלישי הם במקום הראשון עם דירוג 92.9. האם זו סטייה סטטיסטית או שמא יש כאן משהו אמיתי? כמו תמיד, קצת משניהם.

אחד הדברים ששמו לב אליו היה שניקולה יוקיץ' עבר לבצע הדג' בפיקנרול במקום דרופ. (זה המקום להערה חשובה: רציתי לציין שהערתי בדיונים ורציתי לכתוב על זה, ואז דה-רינגר הקדימו אותי וכתבו בדיוק מה שרציתי לכתובמאז בערך בכל אתר כותבים שיוקיץ' עושה הדג' במקום דרופ, רציתי לבטל ולכתוב משהו אחר, אבל בסוף נשארתי עם ניסיון להסביר, בתקווה שגם ההסבר שלי ייצא טוב ואולי אוסיף דברים אחרים לא כתבו (על הדרך, שאלתי כמה סרטונים מדה-רינגר)

דרופ אומר שבפיקנרול השומר של מוביל הכדור עובר על החסימה, והביגמן יורד ללואו פוסט, או לפחות להיות בין הסל לשני השחקנים המעורבים בפיקנרול, על מנת לשמור על הטבעת. ככה זה נראה כשדנבר עשו את זה (שימו לב לתנועה והמיקום של יוקיץ')

via GIPHY

המטרה הייתה לפצות על חוסר האתלטיות של יוקיץ', וזו הגישה שנהוגה עם לא מעט סנטרים כבדים אחרים (נניח מארק גאסול). אצל יוקיץ' זה פחות עבד מהסיבה שיותר משהסנטר של דנבר נעדר אתלטיות, הוא נעדר יכולת הגנה על הטבעת.

בעונה שעברה כבר היו ניסיונות כבר עם יוקיץ' להדג'. העקרון של הדג' בפיקנרול הוא שהשומר של השחקן עם הכדור עובר מעל החסימה, בעוד הביגמן מתקדם ומתייצב בין השחקן החוסם שעליו הוא שומר, לבין השחקן עם הכדור. דומה לבליץ (שמכונה לפעמים הארד הדג'), ככה זה נראה:

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

 

זה עבד. לפי נתוני הליגה יוקיץ' ירד מ 1.05 נקודות לפוזשן כשומר על הרול-מן, ל-0.98 בשנה שעברה כשניסה את ההדג', ל-0.5 נקודות לפוזשן העונה עד כה, בעודו שומר על הרול-מן בפיקנרול. האם זה יהפוך את דנבר לאימת הליגה הגנתית? כנראה שלא. וכן, אין ספק שהמדגם אכן קטן מדי. אבל במידה וזה ימשיך לעבוד ככה, זה אומר שהחור העיקרי בהגנת הנאגטס נסגר, והם יכולים לחזור להיות לפחות קבוצת הגנה סבירה.

חשוב לציין שהדג' טוב הופך את מוביל הכדור לפליימייקר. כדי שזה יעבוד בצורה יעילה, הביגמן צריך לשמור על זויות נכונות ולדאוג שהשחקן לא ימצא את הפירצה אל הסל (ודי ברור שיש פירצה כזו). כשמדובר בשחקן שמתקשה במסירות מדוייקות (נניח טוביאס האריס עם יחס אס'\איב' של 1.7) זה נראה כך:

 

נכון שכרגע זה עובד לדנבר, בטח יותר מלשלוח את יוקיץ' לדרופ. יש כאן אופציה גבוהה מאוד לבום או באסט, כי בהמשך הדרך קבוצות יבינו שזה מה שדנבר עושה, ויעשו את ההתאמה המתבקשת בה מוביל הכדור בפיקנרול יהיה מישהו עם יכולת מסירת כדור טובה ומדוייקת, שיודע לשחרר כדור מהר. להדג', כמו ששמתם לב, יש נטייה להשאיר שחקן חופשי בהתקפה, וזה יכול להיות השחקן שבפינה, חופשי לשלשה. ובינתיים לפי נתוני הליגה, דנבר נמצאת במקום הלפני אחרון באחוז השלשות ששמרו על הזורק. כלומר, יש מולה לא מעט שלשות חופשיות, במיוחד מהפינות. מצד שני, אי אפשר לקבוע שמול קבוצות טובות ההגנה שלה תתקשה, גולדן סטייט עשתה מולה 7 מ-29 מחוץ לקשת שזה 24.1%, לשמור על גולדן סטייט באחוזים כאלה זה לא פחות ממרשים. ברור שחלק מהקבוצות יצליחו לנצל את זה, ועדיין, כנראה שזה עדיף על האופציה של יוקיץ' כרים פרוטקטור.

ההגנה של דנבר מתעלה, וליכולת של יוקיץ' להפריע למסירות וקליעות על הפרימטר יש חלק גדול בכך. בנוסף, יש המון תקשורת בין השחקנים, ובמקום הסתמכות על התעלות יחידים ספציפיים, רואים הרבה יותר מהלכים קבוצתיים. דברים שאגב דורשים תקשורת בין השחקנים, יצירתיות, וגם קצת כאוס. כמו המהלכים של חואנצ'ו הרננגומז מול גולדן סטייט. עכשיו נראה כמה זמן זה יחזיק.

SG – קמבה ווקר. MVP?

בקיץ, בעצם גם עכשיו בסוף אוקטובר זה עדיין סוג של קיץ. אז בפגרה, בתקופת ההכנות כשהתעסקו בפנטאזי, היו מי שנתנו תחזיות גבוהות מאוד לקמבה ווקר ולא הבנתי למה, היה נראה לי מעט תמוה. והנה, התחילה הליגה, והשריף מקרוליינה מפציץ. נכון לכתיבת שורות אלה, הוא מוביל את רשימת הקלעים עם 33 נקודות למשחק, ובאחוזים מרשימים. לפחות עד תצוגת ה-50 של בלייק גריפין ש"נדחף" לפניו. לפני המשחק עם טורונטו הוא היה על 50% מעבר לקשת, עם קרוב ל-13 זריקות למשחק.

קמבה ווקר הגיע לעונה הזאת עם כמה מטרות. בהחלט יתכן שאחת מהן היא העובדה שבקיץ הוא מסיים חוזה, אך המוצהרת יותר היא לקחת את הקבוצה שלו לפלייאוף. זה אגב פחות עובד. שארלוט בינתיים עם מאזן חצוי של 2-2, שכרגע מספיק למקום השישי, לא בטוח ש50% יספיק בהמשך.

על הדרך, הוא הגיע ל-10 אלף נקודות בקריירה. ולחשוב שבעונתו הראשונה הוא היה הרכז המחליף של די ג'יי אוגוסטין… (אגב, בהקשר הזה, כתבה מומלצת. אמנם משנה שעברה אבל מומלצת לחובבי השחקן)

קצת כמו ההגנה של דנבר, יתכן מאוד שהקליעה המרשימה של ווקר היא אנומליה. נותר רק לחכות ולראות האם השחקן, שמשתפר כל עונה, אכן יציג יכולת כזו לאורך כל העונה, או שהוא יהיה האורלנדו של העונה הזו.

SF – דירוג הרוקיז

בשנה שעברה היה מירוץ רוקיז צמוד ומרתק. אמנם היו 2 שרצו קדימה ראש בראש, אך היו לא מעט שסיפקו תצוגות מרשימות. מה יהיה לנו השנה?

בשנה שעברה היו פה קריטריונים מחמירים על מנת לסנן רוקיז שמבריקים לרגע: לפחות 20 דקות למשחק (כדי שתהיה לו השפעה פעילה על המשחק, ולא רק בגרבאג' טיים) קליעה בדו ספרתי לפחות והצגת יכולת כלשהי נוספת ברמה גבוהה, או קליעה בלפחות 15 נקודות למשחק אם אין יכולת נוספת ברמה גבוהה. בשנה שעברה למרות הסינון הזה היו כל טור בין 8 ל-10 רוקיז שענו על הקריטריונים! כמה יהיו השנה?

ונתחיל עם הגרף של NBA MATH: נזכיר שככל שהשחקן ימינה יותר על הגרף הוא יעיל יותר התקפית, וככל שהוא למעלה יותר הוא יעיל יותר הגנתית. קו האלכסון הוא כמובן תרומה כוללת חיובית ומי שמתחתיו נותן תרומה כוללת שלילית. וכן, יש כאן כמה דברים מעניינים (אייטון יעיל הגנתית?!)

השנה יש להם גרף נוסף עם תרומה כוללת פר דקת משחק

ניתן לראות שדונצ'יץ' עם מספרים לא רעים בכלל, אבל הגרפים לא ממש אוהבים אותו. טוב, זה גרפים, מה הם מבינים? 

ולדירוג שלנו: לטור הראשון נכנסו 5 רוקיז בלבד, אולי המספר ישתפר בהמשך העונה, נקווה שלא ניאלץ להקל קריטריונים כדי שיהיו מספיק שחקנים להכניס לטור.

דיאנדרה אייטון

14.3 נקודות, 55.2% מהשדה, 10.7 ריבאונדים, 4 אסיסטים, 1.3 איבודים ב-30 דקות למשחק.

לרגע הייתה לי דילמה בינו לבין מי שהגיע למקום השני. אבל אייטון אכן נותן את מה שציפו ממנו התקפית, מציג יכולות אתלטיות טובות, הובלת כדור, ואפילו אפילו, כן כן, קצת הגנה. הוא עוד לא שחקן הגנה טוב, אבל הוא לא החור שציפו ממנו להיות. כן יש סיכוי לא רע שאקבל תגובות זועמות אבל אחרי הסיבוב הראשון, אייטון במקום הראשון בין הרוקיז.

 

טריי יאנג

23 נקודות, 39.3% מהשלוש (9.3 זריקות למשחק), 3.3 ריבאונדים, 8.3 אסיסטים, 2.7 איבודים ב-34.7 דקות למשחק.

פייר, הופתעתי. אחרי הפרה-סיזן ובעיקר ליגת הקיץ, בהם נראה רע, לא חשבתי שהוא יהיה כאן במקום כל כך גבוה. יאנג מציג יכולת טובה מאוד בקליעות כמובן, אך גם בנשק העיקרי שלו, שפחות דובר עליו: יכולת החדירה שלו לסל. יאנג מצליח למצוא את הפרצות בהגנה ובעקבות כך את חבריו לקבוצה. זה או שלשה שלו, או חדירה לטבעת או חדירה והוצאה לשחקן פנוי, אפילו המתחרים מפרגנים

 

ג'ארן ג'קסון ג'וניור

15 נקודות, 50% מהשדה, 6.3 ריבאונדים, 1.7 חטיפות, 1 חסימה, 0.7 איבודים ב-26.7 דקות למשחק

כן, ברור לי לחלוטין את מי ציפיתם לראות במקום השלישי. JJJ אמור היה לעלות מהספסל ובהמשך לעלות בחמישיה אחרי שיתאקלם טוב יותר. ג'מייקל גרין נפצע, ג'קסון עולה בחמישיה ונראה שדווקא התאקלם בסדר גמור בליגה. משחק היטב בשני צידי המגרש, קולע טוב מלבד העניין הזה של 22% מעבר לקשת ושומור סבבה בינתיים. אוהדי ממפיס מרוצים שיש עתיד ושחקן שלישי יעיל בקבוצה

מארווין בגלי

14.5 נקודות, 60% מהשדה, 7.3 ריבאונדים, 1.5 אסיסטים, 1 חטיפה, 1.5 חסימות, 2.3 איבודים ב-25.3 דקות למשחק.

לא, הוא גם לא פה, למרות ששקלתי את העניין ברצינות. מארווין בגלי משתלב טוב ברוטציית הגבוהים הארוכה של סקרמנטו, אמנם משחק רק 25 דקות אך בא לידי ביטוי בקבוצה. גם הוא היה חור הגנתי במכללות, ואמנם הוא אפילו לא סביר עדיין, אך יש לו כמה מהלכים הגנתיים מדי פעם (מומלץ ללכת למשחק של סקרמנטו מול דנבר ולראות). במעט הזמן שהוא על המגרש הוא נותן יחסית הרבה. וכן, בהחלט אפשר לתת הרבה יותר כשמשחקים פחות והקבוצה השניה פחות מתמקדת בך. הוא בהחלט מרוויח בכבוד למקום הרביעי

לוקה דונצ'יץ'

18.3 נקודות 5.7 ריבאונדים, 4.3 אסיסטים, 1 חטיפה, 4.3 איבודים ב-34.7 דקות למשחק.

אז כן, רק במקום החמישי בדירוג הראשון שלנו. לטובת האוהדים המאוכזבים אזכיר שבשנה שעברה דונובן מיטצ'ל כלל לא הוזכר בשני הטורים הראשונים…

דונצ'יץ' מתפקד כמנהל משחק מעמדת הפורוורד, נאבק, קולע (באחוזים רעים כרגע) ומאבד המון. לא מעט מהמשחק של דאלאס נמצא עליו מה שבטח לא מסייע לו להפגין יכולות טובות במיוחד. רק נזכיר שכן היה לו משחק של 26 נקודות מול מינסוטה ועוד משחק שבו הוא וג'ורדן הובילו את דאלאס לנצחון על שיקגו. כשיהיו לו משחקים טובים מול קבוצות טובות אתרשם יותר והוא כנראה יטפס. מצד שני הוא בטופ 5 כרגע של המחזור.

כמעט ונכנס: אלונזו טרייר. הרוקי המפתיע של הניקס עם 10.5 נקודות ב-21 דקות, אלא שהוא לא עושה יותר מדי מכדי לענות על הקריטריונים. שאר המחזור? כנראה בהמשך העונה. עומארי ספלמן מאטלנטה עם 12 נקודות ב-16 דקות (ו2.5-3.5 מעבר לקשת. זה 75% ביותר מ-3 זריקות למשחק!)  וונדל קרטר מצויין אבל 6.7 נקודות בלבד, ומו במבה פשוט לא משחק מספיק. שיהיה בהצלחה בהמשך העונה.

PF הגנות, התקפות ובוסטון

נכון, כולם קולעים בקצב מטורף. רצים יותר, בגלל החוקים החדשים של 14 שניות אחרי ריבאונד התקפה והחוק ה"חדש" של עבירה על שחקן במתפרצת כבלתי ספורטיבית, שלמעשה, לא ממש חוק חדש. עד כה היה חוק ה"קליר פאת'" שאמר שאם השחקן במתפרצת הוא הראשון ועושים עליו עבירה, זו בלתי ספורטיבית, מעין הנבדל של הכדורסל אם תרצו. הליגה הגיעה למסקנה שזה לא כזה משנה אם יש או אין מישהו 4 סנטימטר לפניו או לא וממילא גם ככה מבזבזים יותר מדי זמן בהליכה למוניטורים, אז גם לבדוק אם הוא היה השחקן הראשון? החליטו שבאופן גורף, אבל זה לא לגמרי חוק חדש כמו שחידדו. אז רצים יותר, חושבים שיש חוק חדש במתפרצות וזה גם תחילת עונה אז למי יש כח בכלל להשקיע בהגנה בנובמבר? דברו איתנו באפריל. או לפחות, בינואר.

חוץ מבוסטון שעדיין משחקת כאילו זה 2017. מצד אחד שומרת ונמצאת למעלה בדירוג ההגנה, מצד שני הסקור במשחקים מזכיר יותר ליגה יוונית מאשר NBA של 2018. עם דירוג התקפה של 99.8, שנייה מהסוף רק לת'אנדר (ייאייקס) וקצב משחק של 100.8 פוזשנים למשחק (מקום 23 בליגה) הסלטיקס נראים לא לגמרי מחוברים. אז מצד אחד זה הגיוני, הייוורד הגיע וצריך להשתלב, קיירי והוא מחפשים את עצמם. ויש גם את עניין היוהרה, שחקנים צעירים שפמפמו להם שהם הקבוצה השניה הכי טובה בליגה, אז הם מזלזלים.

אבל, יש גם עוד גורם, בוסטון הרי די מחקה את גולדן סטייט, וגם מוצאת פתרונות דומים אצלם. כשיש כמה כוכבים אי אפשר שכל אחד ייתן 100% וגם לא רוצים. כי אחד ייתן 100% השני ייתן 100% ואז לשלישי לא יהיה מקום והוא ייתן רק 40%, ואז כשיצטרכו את השלישי הוא יהיה רגיל לתת 40%. אז מפעילים כל כוכב על 80%, כך כל אחד נותן את ה-80% לא נשחק ולא מפריע לאחרים. בגולדן סטייט עם הניסיון שלהם, יודעים איך לעשות את זה (אם כי העונה נראה שבשבוע הראשון קליי קצת הלך שם לאיבוד). בבוסטון, סטיבנס עדיין מחפש איך להשאיר את הכוכבים שלו על ה-80% ושיתנו אחד לשני להתבטא. עד אז, נו, משחקים כמו ליגה יוונית.

C- צ'די אוסמן

כמו כולם, גם אני הנחתי שמי שזה לא יהיה שיעלה במקום לברון בחמישיה, לא יצליח להתקרב להיות יעיל. ואכן, אף אחד (אלא אם יביאו את דוראנט או קוואי), לא יתקרב לתפוקה שלו. אבל באופן מפתיע, אוסמן מציג יכולות ממש מרשימות. עם 17 נקודות למשחק באחוזים מרשימים (2.7-5 מעבר לקשת, 53%) 5.3 ריבאונדים ו-5.3 אסיסטים הוא על תקן הפוינט פורוורד שקליבלנד חיפשה. אין ספק שלברון הוא לא. אבל יש עתיד , יש תקווה שיהיה שחקן ממש טוב.

השחקן השישי:

זוכרים שלוק וולטון דיבר על הגבלת דקות ללברון ג'יימס? אז תנחשו מי מוביל את הליגה בדקות למשחק?

בקטנה: ג'ימי באטלר משווה את עצמו לדמות קומיקס, ומסכם לא רע את כל הבלגאן